fbpx

Deze belangrijke levensles wil je je kind leren

Deze belangrijke levensles wil je je kind leren

Deze belangrijke levensles wil je je kind leren

Ouders vinden ‘genieten van het leven’ belangrijkste waarde

In opdracht van het Humanistisch Verbond werd aan 1500 ouders en opvoeders naar hun opvoedwaarden en opvoedstijl gevraagd. ‘Genieten van het leven’ en ‘Eerlijkheid’ komen als belangrijkste waarden uit de bus. De favoriete manier van opvoeden is het samen tijd doorbrengen en samen problemen oplossen.

 

Ouders vinden ‘genieten van het leven’ belangrijkste waarde

Bron: Humanistisch Verbond in samenwerking met Humankind en de Universiteit voor Humanistiek; Onderzoek: ‘Waarden die ouders meegeven aan hun kinderen’, 2019

 

Al deze acht waarden zijn belangrijke onderdelen van positief opvoeden.

En omdat ik jou wil helpen om de meest belangrijke waarden aan je kinderen mee te geven heb ik besloten om de komende acht weken de acht meest genoemde waardes in mijn wekelijkse blog en podcast te bespreken.

Iedere maandagochtend om 5.00 uur zet ik een blog en een podcast online voor jou waarin ik je inzichten en concrete tips omtrent één van deze acht onderwerpen geef.

Vandaag starten wij met de meest genoemde waarde die ouders aan hun kinderen mee willen geven: Genieten van het leven.

 

Maar hoe leer je je kinderen om van het leven te genieten?

Kinderen willen het liefst al alles kunnen wat wij volwassenen kunnen. Ook lijkt het er soms wellicht niet op maar: Wij zijn hun grote rolmodellen.

Zij leren namelijk voornamelijk door ons te observeren.

Wist jij dat slechts 7% van alle communicatie die je met je kinderen hebt verbaal is? …dus wat je daadwerkelijk zegt?

93% van alle communicatie is non-verbaal, dus grof gezegd: jouw energie.

Als jij het belangrijk vindt om ‘genieten van het leven’ als waarde aan je kinderen mee te geven dan is de basis hiervoor dat jouw kinderen zien dat jij van je leven geniet.

 

Het klinkt zo logisch; maar het is makkelijker gezegd dan gedaan

Als jij met je kind communiceert is het grootste gedeelte dus jouw energie. Met name bij kinderen t/m 8 jaar is de energie van de moeder enorm belangrijk.

In je buik was je kind symbiotisch met jou verbonden. En deze verbinding is met het doorknippen van de navelstreng niet opeens weg.

Elke moeder wil natuurlijk dat haar kinderen gezond en gelukkig zijn.

Maar wij weten ook: het leven bestaat niet alleen maar uit glitter en confetti. Mijn leven ook niet. Niemands leven, hoe groen het gras bij de buren wellicht ook lijkt.

Wat is ervoor nodig om aan onze kinderen te leren om van het leven te genieten?

Op papier is het heel simpel: Een gelukkig leven is een verzameling van gelukkige momenten waarin wij bewust genieten van alle mooie dingen die wij in ons leven hebben.

Maar dit gevoel van bewust genieten komt vanuit rust. En met alle ballen die wij als moeders omhoog houden en het oneindige to do-lijstje in ons hoofd is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan.

 

De grootste misvatting op het gebied van energiebalans

Wat ik bij 9 van de 10 moeders zie is dat zij regelmatig laag in hun energie zitten. Slapeloze nachten en het vinden van een nieuwe levenswijze eisen vaak hun tol.

Door alle ballen die zij in de lucht houden komen zij amper aan toe om goed voor zichzelf te zorgen.

De meeste moeders zijn heel zorgzaam en vinden het vaak lastig om zichzelf centraal te stellen. Sommige vinden het zelfs egoïstisch om tijd voor zichzelf te nemen, met name als het ellendig lange to do-lijstje nog niet afgewerkt is.

Maar als jij als moeder laag in je energie zit, dan is je lontje meestal ook korter. Daar word jij niet beter van, maar je gezin ook niet.

Als je laag in je energie zit dan is het ook bijna onmogelijk om echt te genieten van alles wat er toe doet in je leven.

En zoals je weet is dat juist de basis om aan je kinderen te leren hoe zij van hun leven kunnen genieten.

Daarom wil ik je uitnodigen om je kijk hierop te veranderen: Als je het voor jezelf niet belangrijk genoeg vindt om goed voor jezelf te zorgen, is dat oké.

Maar doe het dan voor je kinderen.

En het mooie is:  Je hoeft hier geen hele dag voor uit te trekken.

De meest efficiënte manier om jouw energie te verhogen en blijvend hoog te houden ligt er juist daarin om mini momentjes gedurende de dag te creëren. Soms is 15 seconden zelfs genoeg.

 

Heb je nog een vraag over deze blog? Stuur mij dan gerust een mailtje naar kate@imaginesunshine.nl.

 

Wil je ontdekken hoe je in slechts 3 minuten per dag concrete stappen gaat zetten naar meer energie en verbinding met je kind? Klik dan HIER

Related Posts