fbpx

Hoe je de moeder voor je kind wordt, die je altijd had willen zijn

Hoe je de moeder voor je kind wordt, die je altijd had willen zijn

Hoe je de moeder voor je kind wordt, die je altijd had willen zijn

Weet je hoe je als moeder tevreden en trots wordt over jezelf?

In een van de eerste gesprekken die ik met Lisa, moeder van Roos (5) en Benjamin (3) had, zag ik het verdriet en de vermoeidheid in haar ogen.

We gaan een jaar terug in de tijd. Lisa werkt drie dagen in loondienst, op woensdagen en vrijdagen is zij thuis met de kinderen. Regelmatig komt Lisa’s moeder langs om met de kinderen te spelen.

Ook lijkt Lisa op de meeste punten niet op haar moeder, de zorgzaamheid heeft zij wel van haar. Allebei zijn zij moeders met de neiging, om zichzelf kwijt te raken in de drukte van werk en het gezin.

Lisa kan zich nog goed herinneren dat er vaak een gespannen sfeer was thuis, gewoonweg omdat haar moeder vaak oververmoeid was en daardoor een kort lontje had. Ook ruzieden haar ouders niet echt; voor Lisa voelde het als een eeuwig durende ruzie.

Lisa probeerde de sfeer thuis te verbeteren door extra lief te zijn voor iedereen. Dat doet zij nog steeds. En vrienden, familie en collega’s waarderen deze eigenschap aan haar. Alleen loopt Lisa’s energie hierop beetje bij beetje stuk.

Zij wilde niets liever dan dat haar eigen kinderen in een liefdevolle, ontspannen sfeer opgroeiden. Maar steeds vaker merkte Lisa op dat de sfeer thuis gespannen was, het leek er soms wel op dat Lisa en haar man Max een zakelijke relatie hadden in plaats van een liefdevolle. Niet omdat zij elkaar niet meer lief hadden maar omdat hun gesprekken heel vaak gingen over dingen, die nog geregeld moesten worden.

En omdat Lisa’s batterij steeds leger raakte, was zij sneller geïrriteerd dan haar lief was. Zij had vaker het gevoel dat zij geleefd werd. En alhoewel zij zo veel gaf, had zij steeds vaker het gevoel dat zij het niet goed genoeg deed. Dat maakte haar verdrietig en onzeker. En toch, diep in haar hart voelde ze dat het anders kon.

De grootste knelpunten waren haar tijdgebrek en vermoeidheid. Hoe kon zij tijd en energie vinden om echt stappen te nemen? Zij had toch nu al moeite om tijd te vinden voor alles, wat op haar bordje lag. En stiekem was ze er onzeker over of zij niet te veel verwachtte van het leven. Immers had zij twee kleine kinderen en je hoort overal dat de tropenjaren niet de makkelijkste jaren zijn.

Maar toen herinnerde Lisa zich hoe zij Roos voor het allereerst in haar armen mocht houden. Het moment, toen Lisa aan Roos beloofde dat zij er alles aan zou doen om haar een gelukkig leven te bieden. Twee jaar later gaf zij dezelfde belofte aan kleine Benjamin, toen hij voor het allereest in haar armen lag en haar aankeek met zijn onschuldige oogjes.

Lisa maakte 2 cruciale keuzes:

Keuze 1: De keuze om in zichzelf te investeren door zich te laten coachen in haar proces. Te zorgen voor een mindset shift. Structuur. Zodat haar droom een echte kans van slagen had.

Keuze 2: De keuze om de makkelijk te implementeren stappen in haar leven te integreren. Wetende dat het anders niet zomaar op magische wijze vanzelf zou gebeuren. Beseffende dat zou ze blijven doen wat ze deed, dat ze zou krijgen wat ze kreeg. En dat wilde Lisa niet meer. Zij wilde verantwoordelijkheid nemen voor haar leven en het leven van kinderen.

En zij besloot om ervoor te gaan. Van ‘van alles moeten’ naar meer innerlijke rust. Van ‘moeite om alle ballen in de lucht te houden’ naar genieten. En zo kruisten onze paden en had ik het voorrecht om haar als coach te helpen.

Fast forward naar nu. De kracht van Lisa’s nieuwe levenswijze is vooral haar teruggewonnen energie. Ook haar veranderde mindset en de bewuste keuzes. Keuzes, die zij vol zelfvertrouwen maakt, samen met haar man Max. Lisa leeft nu een leven, waarvan iedereen zegt dat dat niet kan met kleine kinderen.

Als je nu ziet waar zij staat, is het moeilijk te geloven dat Lisa niet lang geleden nog een vermoeide moeder van twee kleine kinderen was, die voor haar gevoel overal tekort schot.
Zijn er nog mindere dagen? Zeker weten. En die zullen er ook altijd blijven.

Maar Lisa weet nu hoe zij zich heel snel weer kan herpakken, daar gaat het om. Dat stelt haar in staat om haar kinderen in een liefdevolle sfeer op te laten groeien. De moeder voor haar kinderen te zijn, die ze altijd al had willen zijn.

Lisa’s relatie met haar man Max is positief veranderd. Maar het allerbelangrijkste is dat Lisa nu weer helemaal lekker in haar vel zit. Zij is weer de vrolijke, energieke Lisa, die zij was voordat slaaptekort en het drukke leven als moeder zijn tol eisten. En eindelijk kan zij echt genieten.

Ik deel Lisa’s verhaal met je om je te laten zien wat er ook voor jou mogelijk is.

Wat er gebeurt als je leert hoe je de kwaliteit van eigen leven en het leven van je kind(eren) kunt verhogen. Investeert in hulp. En stopt met wachten totdat de tropenjaren voorbij zijn. Omdat je het verdient om te genieten, onafhankelijk van de leeftijd van je kind(eren). En omdat het moederschap ook na de tropenjaren een grote uitdaging blijft, die veel energie vergt van ons moeders.

Het is een keuze en dus een kans die helemaal bij jou ligt.

Want wat zou er gebeuren als jij – net als Lisa – weer volop geniet van je leven?

Als je je niet meer geleefd zou voelen?

En het gevoel zou verdwijnen dat je het niet goed (genoeg) doet?

Welk gevoel zou het je geven? Zou je leven dan gelukkiger zijn dan dat het nu is?

Vertel het me door te antwoorden via e-mail aan kate@imaginesunshine.nl. Ga los en droom groot! Ik lees alle mailtjes.

Liefs,
Kate x

Related Posts