fbpx
ETIKETTEN LEZEN MAKKELIJK GEMAAKT – VANDAAG: SUIKER

ETIKETTEN LEZEN MAKKELIJK GEMAAKT – VANDAAG: SUIKER

Wij mensen hebben van nature een voorkeur voor ‘zoet’. Deze voorkeur is een essentieel onderdeel van het overlevingsmechanisme van ons lichaam dat wij van onze voorvaderen hebben meegekregen.

Vroeger (in een tijd zonder verwarming, kassen en voedselimport) hadden mensen een vetlaagje nodig om de winter in te gaan. Omdat in de winter aanzienlijk minder voedsel beschikbaar was.

De natuur heeft dat ‘opgelost’ door ons in de zomer en het vroege najaar een brede keuze aan natuurlijke suikers (bijvoorbeeld uit fruit), koolhydraten en zetmeel aan te bieden zodat wij het vetlaagje voor de zomer konden opbouwen.

Tegenwoordig hebben wij echter het hele jaar door alle soorten voedsel tot onze beschikking. En krijgen we meer suikers binnen dan goed voor ons is.

Hoewel wij weten dat grote hoeveelheden (toegevoegde) suikers slecht zijn voor onze gezondheid en de gezondheid van onze kinderen, zit toegevoegd suiker in een groot deel van alle producten die baby’s en kinderen vaak eten: babykoekjes maar ook producten waar je het niet zou verwachten zoals A-merk babypapjes, krentenbollen, eierkoeken, pindakaas, kinderdrankjes, ketchup en zelfs cracottes.

Waar op etiketten vroeger meestal een handvol bekende ingrediënten stond, staan nu regelmatig rond de 20 ingrediënten op verpakkingen van (kinder)producten vermeld. Met namen die de meeste van ons niet kennen. Etiketten lezen wordt steeds moeilijker.

Suiker staat vaak op een van de eerste posities op een ingrediëntenlijst, wat betekent dat er grote hoeveelheden van in zitten. Maar vaak verscholen onder andere namen.

Ik wil je graag helpen om bewuste voedingskeuzes voor je kind(eren) te maken. En het voor jou zo makkelijk mogelijk maken om te zien of een product toegevoegde suikers bevat.

Daarom heb ik een lijst met de meest gangbare namen voor suiker voor je gemaakt. Zie beneden.

De lijst bevat meer of minder geraffineerde suikersoorten. Kies bij voorkeur voor producten zonder toegevoegde suikers en/ of chemische zoetstoffen. En als je voor producten met toegevoegde suikers kiest, kies dan bij voorkeur de zo min mogelijk bewerkte suikers.

 

Liefs,

Kate

 

A

Agavesiroop

Ahornsiroop

Appelsapconcentraat

Appelstroop

 

B

Basterdsuiker

Beetwortelsap

Bietenstroop

Bietsuiker

Bruine basterdsuiker

Bruine kandijsuiker

Bruine rietsuiker

Bruine suiker

 

C

Caramel

Castor melis

 

D

Dadelstroop

Demerara

Druivensapconcentraat

Druivensuiker

Dextrose

 

E

Esdoornsiroop

 

F

Fructose

Fructos-invertsuikerstroop

Fruitconcentraat

Fruitextract

Fruitsapconcentraat

Fruitsuiker

 

G

Galactose

Gebrande suiker

Gebrande suikerstroop

Geconcentreerd appelsap

Geconcentreerd perensap

Geconcentreerd vruchtensap

Gekarameliseerde suiker

Gekarameliseerde suikerstroop

Geleisuiker

Glucose

Glucosefructosestroop

Glucosesiroop

Glucosestroop

Gula djawa

 

H

HFCS: high fructose corn syrup

Honing

 

I

Invertsuiker

Invertsiroop

Invertsuikerstroop

Isoglucose

 

J

Javaanse palmsuiker

Johannesbroodsiroop

Johannesbroodpitsiroop

 

K

Kandij

Kandijstroop

Kandijsuiker

Kaneelsuiker

Karamelsuikerstroop

Kokosbloemsuiker

Kokosbloesemsuiker

Kristalsuiker

 

L

Lactose

 

M

Maïsstroop

Maltose

Melasse

Melksuiker

Molasse

Moutstroop

Moutsuiker

Muscovado

 

N

Nectar

 

O

Oersuiker

Oerzoet

 

P

Palmsuiker

Poedersuiker

Parelsuiker

Perensapconcentraat

 

Q —

 

R

Rapadura

Rietsuiker

Rietsuikerstroop

Rijststroop

Rijstsuiker

Ruwe rietsuiker

 

S

Sacharose

Siroop

Stroop

Sucanat (Sugar Cane Natural)

Sucrose

Suiker

Suikerstroop

 

T

Tagatose

Tarweglucosestroop

Tarwestroop

Trehalose

Turbinado

 

U

 

V

Vanillesuiker

Vruchtensuiker

Vruchtensap op basis van concentraten

Vruchtensap uit concentraat

Vruchtensapconcentraat

 

W —

 

X —

 

Y —

 

Z —

Related Posts