fbpx

De moeder worden die je graag wilt zijn

De moeder worden die je graag wilt zijn

De moeder worden die je graag wilt zijn

Kinderen opvoeden is soms overweldigend

Ik spreek op dit moment zoveel moeders die er zo verdrietig van worden dat zij niet de moeder voor hun kinderen zijn die ze heel graag willen zijn.

Ze willen hun kinderen zo graag in een liefdevolle omgeving op laten groeien en daar zijn zij bewust mee bezig.

Maar vaker dan dat ze zouden willen hebben zij een kort lontje en snauwen of schreeuwen zij tegen hun kinderen. En daar kunnen zij zich achteraf enorm schuldig over voelen.

Op dit moment gebeurt dit bij de meesten nog iets vaker omdat heel veel moeders in deze onrustige tijd minder tijd hebben om op te laden en daardoor nog lager in hun energie zitten.

 

Ik was er een van

Ik weet hoe dat voelt. Ik was er een van.

De zelfverwijten, het gevoel van falen en de machteloosheid die je als moeder voelt nadat je tegen je kinderen zat te schreeuwen en je dat eigenlijk niet wilt.

Ik was niet de moeder die ik voor mijn kinderen wilde zijn. Ik werd er steeds verdrietiger van maar juist dat maakte mijn lontje nog korter. En langzaam vraat dit gevoel mij op.

Ik dacht dat ik de enige moeder was die zo reageerde en daardoor voelde ik me nog ellendiger. En dat is ook de reden waarom ik deze blog schrijf.

Als jij vaker dan dat je zou willen tegen je kinderen zit te snauwen of te schreeuwen en jij je hier achteraf enorm schuldig over voelt dan wil ik dat je weet dat je niet de enige bent.

Sterker nog: negen van de tien moeders waarmee ik over de emoties van hun kinderen praat herkennen zich hier in.

Maar ik wil ook dat je weet dat jij de enige bent die hier verandering in kan brengen. Hoe doet je dat?

 

Leg alle opvoedboeken aan de kant en bepaal wat positief opvoeden voor jou betekent

Als ik aan deze moeders vraag om de moeder te omschrijven die ze graag willen zijn dan krijg ik vaak alleen als antwoord ‘ik wil geduldiger zijn’ of ‘ik wil niet meer tegen mijn kinderen schreeuwen’.

Dat is zeker een goed begin omdat alles begint met een goede intentie. Maar het is niet genoeg om je huidige patronen te veranderen.

Om echte veranderingen teweeg te brengen heeft je brein wat meer informatie van je nodig. Je brein verwerkt informatie namelijk op een selectieve manier en door hier bewust mee bezig te zijn kan jij aansturen waar jouw brein op focust.

Als je de informatie die je aan je brein geeft concreter maakt dan gaat je brein je helpen om de moeder te worden die je zo graag voor je kinderen wilt zijn. Daarom is het belangrijk dat je niet aan de slag gaat met algemene opvoedtips die je in opvoedboeken voorgeschoteld krijgt maar juist bepaalt wat positief opvoeden voor jou persoonlijk betekent.

En in deze blog deel ik de 4 stappen met je die hiervoor nodig zijn.

 

Jouw persoonlijke ‘De moeder die ik voor mijn kinderen wil zijn-roadmap’

De vier stappen zijn:

Stap 1: Eerst schrijf je op hoe de situatie nu is. Het belangrijke hierbij is dat je analyserend naar de situatie kijkt, niet oordelend.

Wat is jouw huidige waarheid? Wat doe je als je gefrustreerd raakt als de kinderen niet mee willen werken? Hoe voel je je dan? Geef je je kinderen (of je partner) de schuld aan deze situaties of neem je juist alle schuld op je?

Stap 2: Beschrijf jouw wenssituatie(s). Wat doet de moeder die je zo graag voor je kinderen wilt zijn? De 2.0 versie van jezelf als het ware. Hoe staat zij in het leven? Hoe denkt en voelt zij? Hoe zou jij haar beschrijven?

Het belangrijke hierbij is dat jij het positief formuleert en jij je in deze 2.0 versie van jezelf kunt verplaatsen; dat je het kunt voelen als je erover nadenkt. Is dat niet het geval dan maak de stappen kleiner.

Stap 3: Bepaal concrete actiestappen die nodig zijn om deze 2.0 versie van jezelf te worden. Welke actiestappen horen hierbij? Wat doet de moeder die je graag wil zijn? Hoe reageert zij op haar kinderen? Hoe begint zij de dag? Hoe start zij haar dag op? Welke keuzes maakt zij?

Schrijf het op en hang het ergens goed zichtbaar op, plan het in je agenda of schrijf het in een boekje waar je elke dag in kijkt.

Stap 4: Doe deze stappen ook. Want alleen door te weten wat je moet gebeuren of wat je wilt doen verandert er niets. Om echt de moeder te worden die je voor je kinderen wilt zijn zal je de nodige stappen moeten zetten.

 

Prioriteit geven aan wat er echt toe doet

Het welzijn en het geluk en van jouw kinderen verdienen hoogste prioriteit.

Als je later op je leven terugkijkt dan zijn dat de dingen die er toe doen. Maar je maakt deze herinneringen nu. Vermijd dat je over een jaar met dezelfde wens zit, namelijk om de moeder voor je kinderen te worden die je zo graag wilt zijn.

En weet dat het kan. Niet pas als de kinderen op school zitten of als jij meer rust hebt maar juist nu. Omdat tijd het kostbaarste goed is dat wij hebben.

 

Heb je nog een vraag over deze blog? Stuur mij dan gerust een mailtje naar kate@imaginesunshine.nl.

 

Wil je ontdekken hoe je op een opbouwende manier met de emoties en het gedrag van je kind om kunt gaan? Klik dan HIER

 

Related Posts