ETIKETTEN LEZEN MAKKELIJK GEMAAKT – VANDAAG: SUIKER
Wij mensen hebben van nature een voorkeur voor ‘zoet’. Deze voorkeur is een essentieel onderdeel van het overlevingsmechanisme van ons lichaam dat wij van onze voorvaderen hebben meegekregen.
Vroeger (in een tijd zonder verwarming, kassen en voedselimport) hadden mensen een vetlaagje nodig om de winter in te gaan. Omdat in de winter aanzienlijk minder voedsel beschikbaar was.
De natuur heeft dat ‘opgelost’ door ons in de zomer en het vroege najaar een brede keuze aan natuurlijke suikers (bijvoorbeeld uit fruit), koolhydraten en zetmeel aan te bieden zodat wij het vetlaagje voor de zomer konden opbouwen.
Tegenwoordig hebben wij echter het hele jaar door alle soorten voedsel tot onze beschikking. En krijgen we meer suikers binnen dan goed voor ons is.
Hoewel wij weten dat grote hoeveelheden (toegevoegde) suikers slecht zijn voor onze gezondheid en de gezondheid van onze kinderen, zit toegevoegd suiker in een groot deel van alle producten die baby’s en kinderen vaak eten: babykoekjes maar ook producten waar je het niet zou verwachten zoals A-merk babypapjes, krentenbollen, eierkoeken, pindakaas, kinderdrankjes, ketchup en zelfs cracottes.
Waar op etiketten vroeger meestal een handvol bekende ingrediënten stond, staan nu regelmatig rond de 20 ingrediënten op verpakkingen van (kinder)producten vermeld. Met namen die de meeste van ons niet kennen. Etiketten lezen wordt steeds moeilijker.
Suiker staat vaak op een van de eerste posities op een ingrediëntenlijst, wat betekent dat er grote hoeveelheden van in zitten. Maar vaak verscholen onder andere namen.
Ik wil je graag helpen om bewuste voedingskeuzes voor je kind(eren) te maken. En het voor jou zo makkelijk mogelijk maken om te zien of een product toegevoegde suikers bevat.
Daarom heb ik een lijst met de meest gangbare namen voor suiker voor je gemaakt. Zie beneden.
De lijst bevat meer of minder geraffineerde suikersoorten. Kies bij voorkeur voor producten zonder toegevoegde suikers en/ of chemische zoetstoffen. En als je voor producten met toegevoegde suikers kiest, kies dan bij voorkeur de zo min mogelijk bewerkte suikers.
Liefs,
Kate
A
Agavesiroop
Ahornsiroop
Appelsapconcentraat
Appelstroop
B
Basterdsuiker
Beetwortelsap
Bietenstroop
Bietsuiker
Bruine basterdsuiker
Bruine kandijsuiker
Bruine rietsuiker
Bruine suiker
C
Caramel
Castor melis
D
Dadelstroop
Demerara
Druivensapconcentraat
Druivensuiker
Dextrose
E
Esdoornsiroop
F
Fructose
Fructos-invertsuikerstroop
Fruitconcentraat
Fruitextract
Fruitsapconcentraat
Fruitsuiker
G
Galactose
Gebrande suiker
Gebrande suikerstroop
Geconcentreerd appelsap
Geconcentreerd perensap
Geconcentreerd vruchtensap
Gekarameliseerde suiker
Gekarameliseerde suikerstroop
Geleisuiker
Glucose
Glucosefructosestroop
Glucosesiroop
Glucosestroop
Gula djawa
H
HFCS: high fructose corn syrup
Honing
I
Invertsuiker
Invertsiroop
Invertsuikerstroop
Isoglucose
J
Javaanse palmsuiker
Johannesbroodsiroop
Johannesbroodpitsiroop
K
Kandij
Kandijstroop
Kandijsuiker
Kaneelsuiker
Karamelsuikerstroop
Kokosbloemsuiker
Kokosbloesemsuiker
Kristalsuiker
L
Lactose
M
Maïsstroop
Maltose
Melasse
Melksuiker
Molasse
Moutstroop
Moutsuiker
Muscovado
N
Nectar
O
Oersuiker
Oerzoet
P
Palmsuiker
Poedersuiker
Parelsuiker
Perensapconcentraat
Q —
R
Rapadura
Rietsuiker
Rietsuikerstroop
Rijststroop
Rijstsuiker
Ruwe rietsuiker
S
Sacharose
Siroop
Stroop
Sucanat (Sugar Cane Natural)
Sucrose
Suiker
Suikerstroop
T
Tagatose
Tarweglucosestroop
Tarwestroop
Trehalose
Turbinado
U
V
Vanillesuiker
Vruchtensuiker
Vruchtensap op basis van concentraten
Vruchtensap uit concentraat
Vruchtensapconcentraat
W —
X —
Y —
Z —