OVER MIJ
Ik ben Kate (43), Natuurvoedingskundige (gespecialiseerd in kindervoeding) en apetrotse moeder van mijn twee kleine helden Jasper (2015) & Daan (2016) en mijn lief sterrenkindje.
Ook ik kreeg op een gegeven moment van het consultatiebureau te horen dat Jasper pap en broodbeleg mocht, niet verrassend natuurlijk. Ik was vastberaden om gezonde pap en broodbeleg te halen voor Jasper. In de supermarkt aangekomen was ik blij verrast over de hoeveelheid keuze, want ik wilde Jasper het liefst een variatie aan smaken aanbieden. Maar bij het lezen van de product-etiketten schrok ik echt enorm.
Een groot deel van alle producten die baby’s en kinderen vaak eten zit bomvol toegevoegde (geraffineerde) suikers en andere ingrediënten die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je kind: babykoekjes, appelstroop, diksap en zelfs producten waar je het niet zou verwachten zoals A-merk babypapjes, krentenbollen, eierkoeken, pindakaas, kinderdrankjes, ketchup en zelfs cracottes!?
Ik stond werkelijk met mijn mond vol tanden, vastberaden om mijn kind zo lang mogelijk geen toegevoegde suikers te geven. Daar is mijn jarenlange zoektocht naar gezonde en lekkere alternatieven voor kinderen begonnen.
Ongemerkt kunnen producten (veel) suikers bevatten en daarmee krijgt je kind ongemerkt meer suiker binnen dan nodig. Zelfs zonder überhaupt gesnoept te hebben. We weten toch dat een teveel aan suikers de kans op overgewicht, diabetes, hart-, vaat-, darmziektes en tandbederf verhoogt. Daarnaast hebben kinderen met overgewicht een veel grotere kans op een verminderd zelfvertrouwen of zelfs op gepest te worden. Welke moeder wil dat voor haar kind?
Zelfs de moeders met voedingskunde achtergrond die ik begeleid staan versteld hoeveel toevoegde suikers en andere ingrediënten die niet bevorderlijk zijn voor de groei en ontwikkeling van hun kindje ongemerkt door kinderen worden gegeten. Omdat een heel groot deel van teksten op productverpakkingen simpelweg misleidend zijn, de hoofddoelstellingen van de een groot deel van alle baby en kindervoeding producenten zijn winst en steeds hogere marges, dat is aan zich niet zo raar natuurlijk. Maar dat er bewust misleid word ten koste van de gezondheid van onze kinderen, dat kan en wil ik gewoon niet begrijpen.
Want ook staat op een product bijvoorbeeld 0% suiker op, worden er vaak kunstmatige zoetstoffen toegevoegd aan baby en kinderproducten. En zulke zoetstoffen kan een baby en kinderlichaam niet goed verteren. Sterker nog, je kindje kan daardoor ernstige darmproblemen oplopen.
Redenen om bang te zijn? Zeker niet. Want ook voor de eerste keer ooit hebben wij zo veel gefundeerde informatie ter beschikking om een bewuste keuze te maken. Aan ons of wij de verantwoordelijkheid willen nemen of niet. Die keuze mag elke moeder zelf maken.
Ik zelf kamp(te) mijn hele leven met overgewicht en gewichtsschommelingen. De oorzaak daarvan ligt in mijn eerste levensjaren. De goede basis voor een gezond eetpatroon is toen niet voldoende goed gelegd. Ik heb zelf ervaren welke negatieve gevolgen dat kan hebben.
80% van de kinderen met overgewicht heeft nog steeds overgewicht als volwassene, ik ben er een van. Want nieuwe vetcellen in de jeugd verdwijnen niet. Een achterstand in de jeugd wat betreft gewicht, kan later nauwelijks meer ingehaald worden. Het is daarom van belang om vooral de eerste tien jaar van het leven van een kind overgewicht te voorkomen.
Mijn ouders, net als duizenden anderen ouders van de vorige generatie(s) hadden geen toegang tot al de onderzoeken en kennis die nu beschikbaar is. Voor de eerste keer ooit heeft 50% van alle Nederlanders overgewicht. Hoge percentages van diabetes, hart-, vaat-, darmziektes en tandbederf zijn bewezen terug te leiden aan een onvoordelig voedingspatroon. Gemiddeld bewegen onze kinderen ook veel minder dan wij, dat helpt niet mee.
Mijn doel is het om jou als moeder te helpen om je kind(eren) gezond (op) te voeden en hen zo te steunen om zich optimaal te ontwikkelen. Op een manier die bij de levensstijl van jullie gezin past. Een manier, die gekenmerkt wordt door rust en genieten. Genieten van elkaar en alle dingen waar jullie van houden.
En je kind mag natuurlijk ook smullen van lekkere papjes, cracottes, pindakaas, chocopasta, pizza en frietjes – omdat er overheerlijke en verantwoorde versies van deze voedingsmiddelen bestaan! Het lievelingseten van Jasper is sushi en pizza, maar dan de verantwoorde pizza die binnen 15 minuten op tafel staat 😉
Ik geloof heilig in de kracht van de 80-20% regel: dus 80% verantwoorde keuzes en 20% uitzonderingen, bijv. taart op een (kinder)verjaardag of een ijsje op een hete zomerdag. Simpelweg omdat het anders krampachtig wordt en ik niet wil dat je kind zich uitgesloten voelt, want dat werkt averechts.